2014-01-07

Praktiske råd ved oppsett av viltkamera

Et viltkamera, eller helst flere, er fantastiske hjelpemidler for den som er opptatt av vilt og viltstell. Viltkamera kan brukes for alt fra å sjekke status på veksten i en viltåker til bestandstellinger. Selv bruker jeg viltkamera mye til kartlegging av bestand, kartlegging av bruksmønster og gjenkjenning av individer. For meg er dette viktig med tanke på bestandsplanleggingen for å nå mine mål (mer om mine mål her). Forskjellige måter å anvende viltkamera på vil jeg ta for meg senere. Nå er det rent praktiske forhold rundt oppsetting av viltkamera jeg vil ta for meg.

Et viltkamera er et kamera som reagerer på varme i bevegelse. Helt konkret er det IR stråling i bevegelse som blir målt, og ved nok endring i IR strålingen foran sensoren i kameraet blir bilder tatt. Denne tekniske virkemåten er det viktig å tenke på når man setter opp et viltkamera. Mellom kameraene er det forskjellige IR sensorer med forskjellig følsomhet. Produsentene kan også selv sette en del parameter for grenseverdier som gjør at de enkelte kameraene oppfører seg litt forskjellig.
Bildene i så godt som alle viltkamera som selges i dag blir tatt digitalt og lagret på en minnebrikke man kan bytte ut. Tidligere var det vanlig med 35mm film i viltkameraene og dette gjorde kameraene vanskeligere i bruk, mindre robuste, filmen luktet og påvirket viltet og det var mer kostbart å få fram bildene.

Forfatteren, fanget inn av viltkamera.
Når vi setter opp viltkamera må vi huske at lovverket sier at det ikke er lov å drive overvåkning av mennesker. I områder med menneskelig trafikk bør vi derfor skilte og passe på å sette kameraet slik at det ikke tar bilder av mennesker. Tar kameraet alikevel bilde av mennesker skal disse bildene slettes straks.

At enkelte uærlige sjeler kan finne på å stjele kameraene tar ikke lovverket hensyn til. Men det finnes grep mot dettes også. Ett grep kan være å montere kameraet så høyt at det blir vanskelig å nå tak i det uten stige. For montering kan man da bruke en teleskopstige som denne fra Biltema som er lett å ha med seg i skogen. Andre grep er å montere kameraet inne i en tyverisikringsholder i metall som igjen er skrudd fast til f.eks. et tre.

Når vi setter opp viltkamera er grunnregelen at kameraet bør settes slik at det tar bilder i retning nord eller sør. Setter vi kameraet pekende mot øst eller vest kan soloppgangen og solnedgangen skape svært ugunstige lysforhold hvis man skal ta bilder. Det kan også påvirke IR sensoren slik at det tas bilder uten at det er dyr tilstede. Bruker man da f.eks. et kamera med MMS funksjon tikker pengene ut.
Små busker og grener som beveger seg i vinden kan også være med på å forvirre IR sensoren slik at bilder tas. Derfor bør kameraet festes på en egen stolpe som man slår ned i marken eller i så store trær at vinden påvirker treet lite. Alle busker, høyt gress, grener og annet foran kameraet bør ryddes bort i en 3-5 meters sektor for å hindre at kameraet tar bilder når det blåser og sola står på. Personlig har jeg fått fyllt opp en del minnekort på slike feil og dermed gått glipp av dyrenes bevegelser pga. fullt minnekort inntil jeg har kommet og tømt minnekortet.

Grener som svaier i vinden må fjernes, de vil skape falske eksponeringer og fylle minnekort.

Hvis man har mulighet bør kameraet settes på et slikt sted at dyras bevegelser er omtrent 45grader mot eller fra kameraet. Ikke bare får man mer interresante bilder på den måten, men man får også fanget opp flere dyr. Grunnen er at kameraets utløser trenger litt tid på å reagere og med bevegelse 45grader på kameraets lokasjon befinner dyret seg lenger tid foran kameraet enn hvis det går 90 grader i forhold til kameraet.


Dyras bevegelsesretning bør være som her, la helst ikke dyra gå på tvers av kameraet med mindre avstanden er stor.
Ved bruk av motorsag kan man lett legge ned trær for å kanalisere dyra inn foran kameraet også. Dette ser man tydelig i bakgrunnen av bildet over.

Kort oppsummert:
  • Følg lovverket i valg av plassering, slett bilder av personer
  • La kameraet peke mot nord eller sør hvis mulig
  • La dyra gå mot eller fra kameraet, ikke på tvers
  • Rydd bort greiner, busker, gress o.l. foran kameraet
  • Bruk skog og annet til å lage hindringer som tvinger dyra foran kameraet


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar